Η Δροσοπηγή είναι μια τοπική κοινότητα του Δήμου Φλώρινας με απίστευτη ομορφιά και ενέργεια σε υψόμετρο ~900 μέτρα. Τη διασχίζει ο παλιός επαρχιακός δρόμος Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).
Για να φτάσουμε από τη Φλώρινα στο χωριό θα πάρουμε τον παλιό δρόμο για το Βίτσι και θα περάσουμε από τα χωριά Σκοπιά, Τροπαιούχος, Κάτω Υδρούσα και διανύοντας 13 χλμ. θα φτάσουμε τελικά στην καταπράσινη Δροσοπηγή. Το βουνό Βίτσι (ή αλλιώς όρος Βέρνον) έχει υψόμετρο 2128 μέτρα.
Η Μπελκαμένη ήταν η παλιά Δροσοπηγή. Χτισμένη παλαιότερα και πιο ψηλά από κατοίκους που έφτασαν στο μέρος από την Ήπειρο όταν εκδιώχτηκαν από τον γνωστό Αλή-πασά των Ιωαννίνων. Είχε το όνομα “Μπέλκαμεν” που κατ’άλλους είναι σλάβικο ενώ άλλοι λένε ότι είναι ελληνικό (και αναφέρεται ως “Μπελκαμένη” ή “Μπαλκαμένη”).
Το 1944 η παλιά Δροσοπηγή καταστράφηκε ολοσχερώς από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Έπειτα ξαναχτίστηκε, αλλά λόγω του εμφυλίου ερημώθηκε. Μετά τον εμφύλιο, οι κάτοικοι της Μπελκαμένης εγκαταστάθηκαν εκεί ακριβώς που βρίσκεται σήμερα η Δροσοπηγή.
Το χωριό περιτριγυρίζεται από βουνά, πυκνά δάση με πλατάνια, βελανιδιές, οξιές, αγριοκαρυές, κρανιές ενώ πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και ένα ποτάμι με γάργαρα, παγωμένα, πηγαία νερά. Παλαιότερα οι κάτοικοι είχαν χτίσει έναν πέτρινο, παραδοσιακό νερόμυλο για να εκμεταλλευτούν τη ροή του ποταμού. Το ποτάμι αυτό χύνεται στον ποταμό Αξιό ο οποίος εκβάλλει στον θεσσαλονικιώτικο Θερμαϊκό κόλπο.
Οι επισκέπτες της Δροσοπηγής εκτός από ότι πρέπει να γευτούν τις μοναδικές γεύσεις της ταβέρνας μας, αξίζει να δουν τον παραδοσιακό νερόμυλο, το παλιό πετρόκτιστο γεφύρι, το ποτάμι καθώς και το ιστορικό & λαογραφικό μουσείο (για ξενάγηση επικοινωνήστε στο τηλ.: 6987.912.249) που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού όπου εκτίθενται παλιές φωτογραφίες και βιβλία, έπιπλα αντίκες, παραδοσιακές φορεσιές, παλιά αγροτικά εργαλεία, εικονίσματα και κειμήλια, όλα σχετιζόμενα με την ιστορία της Δροσοπηγής.
Η ΜΠΕΛΚΑΜΕΝΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ! ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6987.912.249
Αναλαμβάνουμε κάθε είδος κοινωνικής εκδήλωσης